Το ελεύθερο σχέδιο

Το ελεύθερο σχέδιο είναι το σχέδιο που γίνεται με ελεύθερο χέρι χωρίς τη βοήθεια γεωμετρικών οργάνων. Είναι το μέσον για όλες τις εικαστικές τέχνες γιατί με αυτό μαθαίνει κανείς να καταγράφει, να αναπτύσσει και να επικοινωνεί τις ιδέες του με την εικόνα που είναι μια ‘γλώσσα’ που καταλαβαίνουμε όλοι.

Στο εργαστήριο οι μαθητές ξεκινούν σταδιακά από απλές συνθέσεις και καθώς καλλιεργείται η ικανότητά τους και βαθαίνει η αντίληψη τους αρχίζουν να εξασκούνται σε θέματα που έχουν μπει παλιότερα στα εξετάσεις και σε άλλα ανάλογης δυσκολίας.

Με το ελεύθερο σχέδιο

- ακονίζεται η παρατηρητικότητα , η διάκριση και η οπτική μνήμη, μαθαίνει κανείς να διακρίνει το ουσιώδες από το επουσιώδες και να βλέπει αυτό που έχει απέναντί του όπως είναι και όχι όπως νομίζει ότι το γνωρίζει
- συντονίζεται το μάτι – το μυαλό – το χέρι έτσι ώστε να σχεδιάζει κανείς με ακρίβεια και ταχύτητα αυτό που βλέπει ή σκέπτεται
- εξασκείται το χέρι  και πειθαρχεί άμεσα  σ αυτό που θέλουμε να κάνουμε ώστε να αποκτάται σιγά - σιγά ποιότητα γραφής και προσωπικότητα.

 • κατευθύνσεις

  Χρήσιμες πληροφορίες (πού μπορεί κανείς να σπουδάσει εικαστικά επαγγέλματα)
 • Τέχνη

  ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, multimedia art και οι εφαρμοσμένες τους
 • Design

  graphic, fashion, product, interior, 3d animation, web design κ.α.
 • Αρχιτεκτονική

  σπουδές στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο εξωτερικό